Вы здесь: Главная > Шкільні твори > Чому я вірую у бога (есе)

Чому я вірую у бога (есе)

Є вищий світ, світ вищої любові.
Газета «Милосердя Богородиці»

Християнська віра має глибокі корені на моїй Батьківщині. Багато великих людей нашої країни були віруючими, і це допомагало їм принести для вітчизни максимально велику користь. Віра дає можливість простим людям вистояти за часів тяжких випробувань, коли ні розум, ні прогрес не можуть допомогти людині. Віра робить душі людей добрими і світлими.
Коли нам стає важко, коли підступає морок, коли атакують низинні помисли, коли підступає неробство, ситість і паразитизм, людина може отримати імпульс життя тільки через віру у Бога.
Усе, що пов’язано з вірою, радує мою душу — це і пишність златоглавих храмів, і урочистість богослужінь, і велика краса ікон.
Людей у всі часи хвилювало питання сенсу життя і таємниці смерті. Християнська віра відповідає на ці питання ясно і повно. Віруючі люди знають, що смерті в тому вигляді, в якому її представляють бездуховні люди, не існує. Страшною смерть виглядає тільки ззовні. Нічого спільного не мають з нею створені хворою фантазією образи скелетів з сільськими косами, катів з кривавими сокирами у балахонах з чорними прорізами для очах і так далі. Смерть насправді — це заспокоєння душі, нове народження у вічність. Такою усі віряни уявляють собі свою кончину. По вірі кожній душі дається Богом ангел-хранитель. Багато людей випробували на собі заступництво своїх ангелів-хранителів. Кожен може згадати такий момент в житті, коли йому прийшла на допомогу вища сила.
Я вірую ще і тому, що віра — це джерело любові. У суспільстві нашому немає жодної озлобленої віруючої людини. Обличчя віруючих людей випромінюють добро і світло. Віра є також запорукою сімейного щастя. Благочестивий брак — це в першу чергу духовний союз двох сердець в Господові, а сім’я — вже сама по собі є церква, шлях, визначений людям зверху. Усі ми знаємо, що дуже часто браки, не благословлені Богом, розпадаються. Це говорить від тому, що люди з’єднуються не у Богу, а в гріху.
Жодна людина на землі не застрахована від помилок і спокус, але і тут віра приходить на допомогу. Вона вказує людині, що вчинила трагічну помилку, шлях до покаяння. Ніщо, окрім покаяння, не звільнить нашу душу від тяжкості і страждань за рокові помилки.
Мені радісно помічати, як в наші дні перетворюється Свята Русь: воскресають з мертвих російські праведники, повстають з руїн храми, що стали жертвами людського затьмарення. Росія стає знову стовпом путівника на шляху людства в третє тисячоліття.
Мене, як людину віруючу, хвилюють проблеми духовності нашого суспільства. Я іноді замислююся про те, чи не піде наша Батьківщина в минуле, за виразом поета Олександра Блока, в минуле «жандармів в клобуках» і «поліцейських з панагіями»? У такі хвилини сумнівів і переживань я тягнуся своєю душею до православ’я, що сповідується Серафимом Саровским і Іоанном Кронштадтським. Я вчуся у них всепреданному служінню ближнім, істинним зразкам покаяння, всепрощення і любові.
Я горджуся своєю вірою, тому що вона — джерело милосердя. В наші дні загального очерствения, викликаного важкими економічними умовами, прояв милосердя просто потрібний. Я упевнений, що кожній озлобленій, сум’ятній з якихось причин людині хочеться світла, добра і участі. Я можу сказати таким людям: «Ви говорите, радіти нічому, життя важке і важке, повне знегод і інших неприємностей, і багато в ній злості, і мало добра? Але хіба ви не знаєте, що церква в ці дні відкриває притулки для безпритульних дітей. Кожен ранок ще до пробудження дітей встають добрі люди, які учать, годують, лікують, вартують і моляться у будинковій церкві за цих сиріт. Моляться про просвіту їх світлом благодаті, про настанову в любові і вірі. Ось слова цієї молитви : «Даждь ним терен життя цей гідно прейти, пішли ним ангелів Твоїх хранителів, пішли ним наставників добрих. Захисти їх від всякого зла і спокус століття цього.». І я повторюю щодня: «Господи, захисти усіх нас.».